Сега.бг Никога в най-новата история на България не е имало човек, който

...
Сега.бг Никога в най-новата история на България не е имало човек, който
Коментари Харесай

Как по пътя на Копринката Радев овладя цялата държава

Сега.бг

 

Никога в най-новата история на България не е имало човек, който за малко време да е концентрирал толкоз власт, както президентът Румен Радев и неговият кръг.

Радев е президент от 6 години, но той завзе толкоз властови територии, че мнозина към този момент приказват даже за сериозно преяждане с власт. И заслугите са освен негови, само че и на политическите сили, които все не съумяват да излъчат кабинет, който да изкара мандата си. 

 

От президентството излязоха 5 служебни държавни управления, 2 огромни партийни плана, 5 управления на специфични служби, куп висши служители, дипломати, военни и евродепутати.

 

За сериозната власт на президента става дума и в записа от среднощното събиране на управление на " Продължаваме промяната ", където наричаните до неотдавна “момчета на Радев ” - Кирил Петков и Асен Василев, недоволстват от нея. Асен Василев декларира: " Румен Радев си е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка - Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ръка ги заплашва. Това нещо сега се случва на безусловно всички ГЕРБерски кметове. Това, което ще се случи, е, че вместо да имаме ГЕРБ - 25%, ще имаме ГЕРБ - 15% и 10% прокремълска партия на Радев с локалните кметове ".

 

Кой кой е в кохортата на президента?

 

" Пътят на Копринката "
 

Асен Василев явно визира секретаря на президента по вътрешната политика Николай Копринков. За същия човек няколко пъти говореше и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, споменавайки  " Пътя на копринката ”. Последният път това беше във връзка комичните кадрови дейности около Ангел Стоев  (дългогодишен чиновник на НСС и ДАНС). За няколко дни той първо бе назначен за регионален на Пловдив, след това освободен, най-после - отново назначен. Тогава обстановката бе " осветена " от Борисов, който разказа, че Стоев е бил уволнен, тъй като до Радев е достигнала информация, че шефът на предизборния щаб на проф. Анастас Герджиков – Радомир Чолаков, е женен за неговата сестра. " Само че Чолаков е разведен от 5 години! И когато Радев по “пътя на Копринката ” разбира това, подрежда Стоев да бъде върнат като регионален шеф на Пловдив ", изясни Борисов.

За ролята на 45-годишния Копринков в екипа на Румен Радев се носят какви ли не митове. Той е приключил Пловдивския университет със компетентност " Физическо образование " през 2004 г. Интересно е да се означи, че в формалната си биография Копринков е натъртил, че през 1990 година е станал републикански шампион по хандбал за момчета, а през 2008 година е участник в XVII-та Българска антарктическа експедиция. Сигурно и поради това Копринков е избран за регионален координатор на Държавната организация за младежта и спорта в Пловдив в интервала 2006-2009, до момента в който по едно и също време с това е общински консултант (2003-2011 г.). През 2011 година е определен за кмет на кметството в с. Труд. Копринков израства в партийната организация на Българска социалистическа партия в община Марица. Това е в годините, в които Георги Гергов управлява локалната соцструктура. Всъщност за никого не са загадка положителните връзки на Радев и Гергов - достатъчно е да се види фотографията от сватбата на сина на вицепрезидента Илиана Йотова, на която те са на една маса. Копринков е тяхна контактна точка.

През лятото на 2016 година Копринков става част от предизборния екип на кандидат-президента Румен Радев. Тогава казва, че двамата се познават от повече от 10 години. В нощта на успеха през ноември 2016 година Копринков е в най-близкото обграждане на новоизбрания президент. Така е и при преизбирането на Радев през 2021 година

През януари 2017 година Копринков е избран за консултант (по-късно преназначен за секретар) на Радев по вътрешната политика и гражданското общество. Такъв е и в този момент, във втория президентски мандат.

През септември 2021 г. председателят на " Екогласност " Емил Георгиев разказва, че Кирил Петков опитал да употребява партийната му регистрация, с цел да може бъдещата " Продължаваме промяната " да взе участие на парламентарните избори. Тогава Георгиев уточни, че се срещнал персонално с Николай Копринков и останал сюрпризиран, че секретарят на президента го разпитва по какъв начин са протекли договарянията за новия план. Очевидно внушението бе, че Копринков участва и режисира партийни планове. Това бе и мотивът за разрива сред Радев и водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Соцлидерката обвини президента, че работи за други политически планове, които крадат хора от Българска социалистическа партия. 

Копринков се смята за един от главните кадровици във значими системи и ресурсни ведомства като АПИ, митници, Национална агенция за приходите и други

 

Кадровикът на Министерство на вътрешните работи от Пловдив

 

Друг главен кадровик е 51-годишният Пламен Узунов, който е секретар на президента по правни въпроси и антикорупция. Той се занимава със промените в сектора за сигурност, изключително в Министерство на вътрешните работи. Тук също може да се види връзка с Георги Гергов, защото Узунов е някогашен кадър на полицията в Пловдив.

През последните две години минаха две чистки - едната по времето на Бойко Рашков, другата - при служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Бяха махнати основен секретар на Министерство на вътрешните работи, началник на националната полиция, на Гранична полиция, КАТ, шефове на регионални дирекции, бяха освободени 5/6 от шефовете на столичните районни полицейски ръководства... И през всичките рокади като алена нишка минава т.нар. пловдивска връзка в Министерство на вътрешните работи. Вътрешният министър Иван Демерджиев е юрист от Пловдив, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров е някогашен началник на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив, зам. основният секретар на МВР Станимир Станев е бил финансов инспектор в пловдивската полиция, директорът на националната полиция Атанас Илков също е бил в пловдивската полиция.

 

За разлика от много потайния Копринков, към Пламен Узунов все ври и кипи. Още през 2017 година гръмна скандал, след като тв предаването " Господари на ефира " пусна фотография на Узунов, на която той е с типични хитлеристки мустачки. Тогава Бойко Борисов разгласи, че чака президентът да издаде декрет и да освободи Узунов като секретар. Самият Узунов изясни, че това било фотос от семейно празненство от посрещането на 2004 година Всичко се размина.

На 9 юли 2020 г. Узунов бе задържан дружно с предприемача Пламен Бобоков. Това стана покрай нахлуването на прокурори и чиновници на бюрото за отбрана на основния прокурор в президентството. Според прокуратурата от ноември 2019 година до края на януари 2020 година в Русе и София Бобоков се сговорил с Узунов да извършат търговия с въздействие и закононарушения по работа. По-късно арестите и на двамата бяха оповестени за противозаконни, а те заведоха дело против прокуратурата за прекомерно дълго следствие. Всъщност дейностите на хората от Гешев тъкмо в президентството катализираха митингите против основния прокурор и Борисов. 

 

През юни 2921 година пък уеб сайтът " Афера " пусна видеозапис в 5 елементи от среща на Узунов с някогашния началник на столичната митница Петко Петков в заведение в София. Тогава се появиха спекулации към подаването на торбичка от Петков към Узунов. ГЕРБ използваха случката и нападнаха Радев и Узунов. Президентът обаче го отбрани с думите: " Укоримо е, когато министър-председател разпорежда на настоящ началник на митниците да прикрива закононарушения, тъй като бил заречен някъде. Визирам „ Ало, Ваньо ”. Откога връчването на подаръчна торбичка с алкохол или каквото и да е като подарък е незаконен състав? ”.

В последна сметка Узунов до момента излиза изсъхнал от всеки скандал. Дори гръмогласната прокуратура се сви и покри.

 

От котилото на РЗС до консултант по защитата и сигурността

 

Заедно с Пламен Узунов през 2020 година бе задържан и 64-годишният съветник по сигурността и отбраната  Илия Mилyшeв. Зрелищната интервенция, при която той бе арестуван, беше аргументирана с обвиняване за оповестяване на държавна загадка. Твърди се, че у него са открити документи на разузнаването с гриф " Секретно ". После обвиняването бе префасонирано - че е пoдбyдил някогашен paзyзнaвaч дa мy пpeдocтaви дoĸyмeнти c гpиф, ĸoитo тoй щял дa пpeдaдe нa пpeзидeнтa Paдeв, c цeл " пpичинявaнe нa вpeдa нa пpeдceдaтeля нa Дъpжaвнa aгeнция " Paзyзнaвaнe " Aтaнac Aтaнacoв ", нaй-вeчe ĸaтo ce пocтaвят пoд cъмнeниe pъĸoвoднитe мy ĸaчecтвa. 

Накрая и Милушев осъди прокуратурата за противозаконен арест.

Няма информация по какъв начин Милушев се оказва измежду доверените хора на Радев.  През 2011 г. той е бил кандидат-общинар за столичния регион " Младост " от РЗС - партията на Яне Янев. 


Военната връзка

 

В тесния кръг на Румен Радев напълно естествено бъка от някогашни военни. Откроява се бившият основен секретар на президентството и боен министър в служебния кабинет Димитър Стоянов. Той нашумя в общественото пространство, откакто стартира да се изрича във фейсбук по настоящи кавги, явно изразявайки мнението на президента, когато той избира да резервира безмълвие. Така да вземем за пример през ноември 2021 година, по време на президентската предизборна акция, Стоянов атакува Кирил Петков. " Кирил Петков – циничното зад лъскавото. Има ли тъмна страна оттатък лъскавата и изпълнена с усмивки за ярко бъдеще акция на Кирил Петков? Има ли друго лице привидната угриженост? ", написа той във фейсбук. Това беше доста преди Радев да стартира обществено да подлага на критика Петков. 

 

Стоянов несъмнено е най-близкият човек на президента. Те са минали по веднъж, без значение, че Стоянов е с 5 години по-млад от Радев. Първият е роден 1968 година в Свиленград, а вторият през 1963 година в Димитровград. Те са приключили една и съща гимназия - Математическата в Хасково, едно и също военно учебно заведение - Военновъздушното в Долна Митрополия, двамата са ученици на Военната академия, както и на Военновъздушния лицей „ Максуел ” в САЩ. 

Няма спор, че той ще е острието на Радев против Политическа партия и в този момент, още повече, че има добра подготовка. Така да вземем за пример през юли м.г., часове откакто тогавашния началник на кабинета на премиера Лена Бориславова дефинира Радев като политик от предишното, Стоянов гневно нападна Петков, без да го посочва по име. " Сега разбрах какво е да си политик на бъдещето. За да си подобен, би трябвало да лъжеш безскрупулно и за всичко. Като се стартира от 3-4 пъти по-евтиния LNG, мине се през готовността ICGB и потеклия азерски газ на договорна цена, неустойките, водената двойствена външна политика, изключително по македонския въпрос, шестте метра водосточна тръба за 1 млн. лева, трите стълба за 2 млн. лева, пропагандаторите за непозната страна, получаващи по 4000 лева Да си политик от бъдещето, би трябвало да вярваш в правотата си, макар че всички към теб ти споделят, че си сбъркал. Пука ти, значимото е да си мислиш, че си политик на бъдещето, и да клатиш останалите в страната си малко над 6 млн. българи! В подобен случай избирам политиката от предишното ", написа тогава основният секретар на президента Стоянов.

 

Стоянов иронизира даже и партията на колегата от президентството и някогашен длъжностен министър председател Стефан Янев " Български напредък ". В навечерието на учредителното й заседание преди година той написа: " Новият " напредък " се е задал на хоризонта! А не, благодаря ".

Точно преди да стане боен министър Стоянов написа във фейсбук още един подигравателен коментар към " Продължаваме промяната ": " Ауууу, ще удължаваме ресурса на МиГ-29? Та нали бяха " руски култове ", по думите на един от ръководителите на " Демократична България "? Нали са НАТО-несъвместими според съветника по национална сигурност на " Продължаваме промяната "? Защо ли ги залюбихте тъкмо в този момент? ". За несъответственост приказва Тодор Тагарев, който сега е боен министър, излъчен от Политическа партия.

 

Излишно е да се напомня, че Радев кадрува в по висшите етажи на армията, където са настанени все негови хора, а промените постоянно стават по време на някое служебно държавно управление, също назначено от президента.


Стратег с кодовото име Майстора

 

Друга основна фигура при президента е Александър Маринов, който беше началник на Стратегическия съвет на президента, след това тихомълком стана консултант на служебния министър председател Гълъб Донев. Маринов постоянно изяснява по телевизиите какво мисли и какво може да предприеме президентът. Именно той обясни какво би могла да означава фраза „ ала-бала с президента ”, използвана от Кирил Петков в прословутия запис на Политическа партия.  „ Всеки от нас най-малко един път в живота си е бил лъган от човек, на който се е доверил. Радев ги възприе като хора, на които може да се разчита - не с цел да бъдат неговата партия, а с цел да осъществят измененията, които една огромна част от обществото искаше да се случат. Разломът не е настъпил, тъй като те са споделили „ Гледай си работата, не сме твоите момчета за всичко ”, а тъй като потеглиха да преследват свои лични цели. Те се бяха впили в него като пиявици по време на предизборната акция, за да употребяват част от неговия престиж. Според мен не по-малко от половината гласове, които получиха през есента на 2021 година, се дължат на това, че имаха доверието на президента и го излъгаха ”, твърди Маринов.

 

66-годишният социолог е народен представител от Българска социалистическа партия в интервала 1991-1997 година в 36-то и 37-то Народно заседание, ръководител на Софийската организация на Българска социалистическа партия (1991-1996). Маринов е съперник на Виденов, само че не харесва и Станишев. Той напуща Българска социалистическа партия. Малко по-късно основава нова партия Български социално-либерален съюз. Опитва се да я развие и взе участие с партията на локалните избори през 1999 година, само че без триумф. През 2009 година на изборите на Европейски парламент е претендент за евродепутат, като води листата на партия Българска социалдемокрация. Партийната групировка печели малко над 14 000 гласа или 0,55% дял от гласоподавателите. 

 

Маринов е бил сътрудник на Държавна сигурност като притежател на явочна квартира през интервала 1983-1990 година с псевдоним „ Майстора “. Името му е оповестено единствено по картончето, тъй като делото се оказва унищожено, както множеството за явочни квартири.

В изявление за в. „ 24 часа "  през септември 2013 година Маринов твърди, че основателят на ВИС-2 борецът Васил Илиев е погубен, тъй като е желал да се откъсне от основателите му от Държавна сигурност. Двамата се познавали още преди 10 ноември 1989 година по линия на спорта, защото Маринов е играч по хокей на лед. Той се оказва последният човек, който се е срещнал с Илиев, преди той да бъде разстрелян. След разстрела той желал да даде показания, само че тогавашният министър Любомир Начев му споделил, че не се постанова.

 

Президентските пипала в системата за сигурност

 

Само преди дни президентът Румен Радев се хвърли гневно да пази специфичните служби. Той атакува Политическа партия, Кирил Петков и Асен Василев заради изказванията в записа, че всички шефове на служби би трябвало да се сменят незабавно, че би трябвало да бъдат изгонени, без значение законно или нелегално, и че това е уговорено в посолство.

" Първо би трябвало всеки, който има упоритостта да прави някакви дълбоки промени в службите, да е изцяло наясно, че тези служби не са на президента, те са на България и са под директното оперативно управление на Министерски съвет - в лицето на министър-председателя, а не на президента ", разгласи Радев и добави " Ако искаш да реформираш службите, би трябвало да познаваш законите на тези служби, структурата, дилемите, функционалностите, метода на съдействие на тези служби с задграничните сътрудници ".

Дотук добре.

 

Но президентът някак пропуща да означи три много значими момента. Първият е, че служебното държавно управление е назначено персонално от него и както кадрово, по този начин и оперативно на процедура цялата власт е съсредоточена в него.

Вторият миг е, че президентът назначава с декрет огромна част от шефовете на служби, както и главния секретар на Министерство на вътрешните работи по предложение на държавното управление. Което отваря необятна врата за търговия към имената. И на трето място - всички шефове на служби, с изключение на един, са освободени или назначени, до момента в който на власт е било служебното държавно управление.

Шефът на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) Пламен Тончев например заема поста през май 2021 г. по предложение на първия длъжностен кабинет на Радев, когато предварително бяха прекъснати пълномощията на предходния ръководител на ДАНС. Мандатът изтече на 10 април 2023 година И Тончев бе преназначен отново по предложение на четвъртия длъжностен кабинет на Радев.

 

Шефът на Национална работа за защита (НСО) ген. Емил Тонев е назначен от президента Радев на 21 август 2020 година През март 2022 година Министерски съвет, управителен от Кирил Петков, изиска неговото освобождение, което бе отказано от президента Радев.

 

Председателят на Държавна организация „ Технически интервенции “ (ДАТО), която отговаря за потреблението на специфични разследващи средства (СРС), Бисер Борисов е назначен от президента Радев по предложение на втория му служебен кабинет. На 17.10.2022 година, по предложение на третия служебен кабинет на Радев, е преназначен.

Шефът на Държавна организация „ Разузнаване “ (ДАР) Антоан Гечев е назначен от президента Радев на 17.06.2021 по предложение на второто служебно държавно управление.

 

Директорът на Служба „ Военно разузнаване “ бриг. ген. Венелин Велев е назначен през юли 2021 година, по време на първото служебно държавно управление на Радев.

 

Гл. секретар на Министерство на вътрешните работи - Главен комисар Петър Тодоров е назначен с декрет на президента Радев на 5 август 2021 година по предложение на първото му служебно държавно управление.

 

Какво може да направи подобен тим в спешна за президента обстановка бе демонстрирано предходната седмица. Когато бе привикан в Народното събрание, с цел да изясни за записа на Политическа партия, шефът на ДАНС разкри, че консултант на някогашния министър председател Кирил Петков се проверява за държавна измяна, а други две лица от същия интервал - за издаване на държавна загадка.

 

Широката външна страна на Радев 

 

Президентът по закон има квота в доста държавни органи. През март м.г. той назначи тогавашния главен икономист на ББР Илия Лингорски за член на Управителния съвет на Българска народна банка. През май 2022 година уточни Габриела Наплатанова, която е брачна половинка на шефа въз основата на Военновъздушни сили в Граф Игтатиево ген. Николай Русев, за член на Съвет за електронни медии. Русев и Радев са положителни другари и това накара някои медии да се отнесат сериозно към президентското решение. Наплатанова постоянно гласоподава с доближените на ГЕРБ в Съвет за електронни медии и нейният глас бе решителен в редица основни решения, като оставането на Емил Кошлуков като шеф на Българска национална телевизия да вземем за пример.

 

Радев беше нападнат и за назначението на Петър Кичашки за член на Комисията за отбрана от дискриминация. Медии, измежду които Клуб Z, Медиапул и Би Ти Ви, отправиха през 2017 г. официално питане до президента за какво е избрал тъкмо него. Повод за питането станаха изявления, че Кичашки може да е обвързван с инициативни комитети, в които е имало нелегално прилагане на персонални данни, включително на кореспонденти на bTV, по време на акцията за референдума на Слави Трифонов. 

 

Радев разгласи, че Кичашки е потвърдил, че пази правата на хората с увреждания и има чисто правосъдно досие, a резервите по отношение на кандидатурата е трябвало да бъдат изразени по-рано. „ Нека не вършим в действителност медийни нещастия, рано е за медиен линч. Има ли някъде доказателства, че той е направил закононарушение ”, попита тогава Радев.

Две години по-късно членът на Правния съвет на президента Борислав Цеков и членът на комисията за отбрана от дискриминация Петър Кичашки бяха санкционирани от комисията за отбрана на персоналните данни с по 10 000 лева поради проблеми с данните на обществени лица и публицисти. Тогава ГЕРБ изиска от президента Румен Радев да освободи съветника си Цеков и да изтегли Кичашки от антидискриминационната комисия. Цеков обаче разгласи, че " наказание няма и не може да има, тъй като няма нито наказателни каузи, нито каквото и да било, а става дума за едно административно произвеждане ”. Той даже сподели, че в действителност те съдят КЗЛД.

 

Няколко месеца по-късно Радев освободи Цеков от Правния съвет. Цеков разгласи, че самичък напуща, тъй като " многочислени нови настоятелен задължения " постановат да редуцира " някои от досегашните си настоятелен интензивности заради липса на време ".

Кичашки обаче продължава да е в комисията по дискриминация.

 

Всъщност Радев беше изоставен от доста основни хора през годините. Така да вземем за пример скоростно си потегли Елена Йончева, която стана евродепутат през Българска социалистическа партия. Напусна и Калоян Методиев, който му беше шеф на кабинета. " Напускам президентската институция заради разминаване в оценките, методите и задачите на политиката (не в преходен смисъл) ", написа той. После стана част от екипа на Корнелия Нинова, когато тя беше министър на стопанската система.

 

Президентът стремително назначава и посланици. Само през последните две седмици бяха издадени укази за 15, в случай, че години наред процесът бе замразен поради различия с държавните управления, които би трябвало да предложат претенденти. Така служебният външен министър Николай Милков отиде на основния пост дипломат в НАТО.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР